I många hem har vi använt dimmer för att påverka stämningen i rummet med ljuset. Det har under glödlampstidens slutskede och intåget av billig kinesisk elektronik gjort det både enkelt och billigt att ansluta dimmer till både glödlampor och halogenlampor. När det gäller att dimma andra typer av lampor är det inte lika enkelt, då man måste ta reda vilken sorts last som lampan skapar för att veta vilken dimmer som ska användas. Hur är det då med de nya LED lamporna och möjligheten att använda dimmer?
Alla LED lampor går inte att dimma. Det måste vara en LED-lampa anpassad med elektronik som gör att den är dimbar. Det kan man läsa i produktbeskrivningen eller se på symbolen som visar att det handlar om en dimbar lampa. Det krävs lite mer elektronik för att göra en LED lampa dimbar och de brukar kosta lite mer än ej dimbara lampor. Vissa tillverkare har valt att göra alla sina produkter dimbara som t.ex. svenska Aaxsus.
I butiken pålyset.se hittar man en särskild avdelning för dimbara LED-lampor. Där finns ett urval för alla de vanliga socklarna.
Bilden visar hur det ser ut på kartongen på Osrams 12W dimbar LED lampa. Det som oftast inte framgår på kartongen är vilken sorts last som LED-lampor skapar och därför vilken typ av dimmer som behövs. Det vanligaste är att LED-lampor dimmas med samma typ av dimmer som elektroniska transformatorer, alltså kapacitiv last, vilket brukar synas i dimmerns typbeteckning med ett C.
Halogenlampor och glödlampor skapar resistiv last och sådana dimmers är märkta med R. Universaldimmers har ofta både R och C i typbeteckningen.
Tyvärr är det fortfarande rätt krångligt med vilka dimmers man kan använda med LED, då produktutvecklingen går fort framåt. I hemmen är det rätt vanligt med elektroniska transformatorer i belysning som man har i t.ex. badrum med 12V halogenljus. Då brukar det fungera även att dimma LED, under förutsättning att dimmern klarar den lägre effekten som LED-lamporna har jämfört med halogenlampor.
En populär dimmer för LED är en från Schneider Electics som kan hantera laster på 20-315W eller LED-lampor 5-63W när man räknar med regeln att till LED använda 20% av dimmerns kapacitet.
En lampa som har den överkryssade symbolen för ljusreglering får inte anslutas till en dimmer. Det syns på kartongen till denna Philipslampa. Man kan inte ansluta dem till en dimmer ens om man har dimmern i max-läget. Det som kan hända är att lampan börjar låta illa, bli överhettad och går sönder. Risken för att det uppstår brand är nog däremot rätt liten, då det är en vanlig felanvändning att råka använda en LED-lampa som ej är dimbar med en dimmer. Detta gäller i alla fall med de lite större märkena som är märkta för att klara CE-märkning, LVD och EMC-kraven.
När man ska installera en dimmer där det inte tidigare suttit en dimmer ska man ta hjälp av en elektriker. Det är inte tillåtet att själv installera dimmer, då det handlar om att förändra den elektriska installationen. Om det däremot suttit en dimmer där tidigare och man är absolut säker på hur man ska göra så är det tillåtet.