Innehåller LED-lampor någon gas?

En fråga som återkommer ibland handlar om det här med LED-lampor och hur miljövänliga de egentligen är, man har ju hört att det finns gas som inte är så nyttig i olika typer av lampor.

Det finns ingen gas i LED-lampor. Ljuset kommer från elektroniska små komponenter, lysdioder, som avger ljus när man leder ström genom dem.

Dioderna sitter ofta monterade på en bottenplatta inne i lampgloben och globen brukar vara mjölkfärgad eller frostad för att dioderna inte ska synas och ljuset ska spridas bättre. Inne i globen finns bara vanlig luft och denna glob är dessutom ofta i plast, vilket har fördelar för t.ex. hållbarheten.

P_336-16_fl

 

Decoline använder glas i sina LED lampor

Vissa tillverkare, som t.ex. Decoline, har valt att använda riktigt glas i sina dekorationslampor för att skapa den rätta lystern och känslan i lamporna, men de är ändå fria från gaser. Här använder man en annan sorts dioder som lyser svagare och lampan ovan har ett ljusflöde på bara 50 lumen, vilket skulle motsvara cirka 7W glödljus.

LED-lampor innehåller däremot elektronik och själva färgen på ljuset skapas med hjälp av ämnen som t.ex. Fosfor. Det gör att även om lamporna är miljövänliga, så ska de lämnas in på kommunens återvinningsstation och sorteras som elektronikskrot, alltså varken som glödlampor eller lågernergilampor.