Kan man mäta ljusflödet i Lumen själv?

Vi får ofta frågan om hur man gör för att mäta ljusflödet själv.

Det korta svaret på den frågan är att man inte själv kan mäta ljusflödet.

Det som går att mäta är ljuseffekten eller illuminansen i enheten Lux som är definierad som ljusflöde per kvadratmeter. Man kan alltså mäta hur många lumen som träffar en yta och till detta finns det ett mätinstrument som heter Luxmeter som man kan använda. Det finns även appar till smartphones där man kan mäta hur ljuseffekten i Lux.

För att mäta ljusflödet behöver man en slags apparat som är som ett ihåligt klot där man placerar ljuskällan i mitten och sedan fångar upp hur mycket ljus som träffar sensorerna som täcker klotets insida. Det är en stor och väldigt kostsam utrustning som tillverkare och sådana som arbetar med laboratorietester har tillgång till.

Man får helt enkelt lita på vad tillverkaren märkt ljuskällan med.

Vi har jämfört produkter från olika tillverkare med lika stor spridning och lika stort ljusflöde med samma ljustemperatur. Det skiljer sig ändå en del och det finns nog en rätt stor osäkerhet i mätningarna även hos tillverkarna.

Gemensamt för de större tillverkarna som t.ex. Osram, Philips och Verbatim så verkar de stämma rätt bra. Den stora variationen förekommer på mindre kända märken, vilket kanske egentligen inte är så konstigt då de troligtvis köper in delar från olika leverantörer mellan olika serier.