Rädslan för det vitare ljuset

Blå himmel en molnig dag har en färgtemperatur på cirka 5500 Kelvin
Blå himmel en molnig dag har en färgtemperatur på cirka 5500 Kelvin

Något som blev väldigt fel i LED-lampornas barndom var färgen på ljuset i form av det kalla blå ljuset me dålig färgåtergivning. Nästan alla som inte redan har LED har fördomen om att LED-lampor idag har ett konstigt och blått ljus. Att det inte är så idag, det vet nästan alla som vågat fortsätta köpa lampor och följa teknikutvecklingens stora framsteg. Nu är det bara så att det kalla vita ljuset inte alls är fel, det finns många användningsområden för det.

LED-lampor finns i många varianter idag. Här i Sverige finns det ett stort utbud på LED-lampor med varmvitt ljus. Man mäter färgen på ljuset i grader Kelvin vilket skrivs som en siffra med ett stort K efter. Grader-tecknet har liksom bara fallit bort. Ett lägre värde på värdet i Kelvin syftar till ett varmare ljus medan en högre siffra ger ett kallare ljus.

Ursprunget ligger i att man för varma färger använder vilken färg en koltråd lyser med när den upphettas till en särskild temperatur. När tråden är 2700K varm så får man fram det ljuset som den klassiska glödlampan sprider. Om ljuset däremot passerar 5000K börjar man utgå från en annan skala i stället där man inte längre använder tråden.

Några referenspunkter

  • Stearinljus 1800K
  • Glödlampa 2700K
  • Halogenljus 3000K
  • Ljus som används i butiker och offentliga lokaler 4000K
  • Molnig himmel 5500K
  • Kamerablixt 6500K

Enligt definitionen på kallvitt ljus så går gränsen mellan kallt och varmt ljus på 5000K. Vi brukar dock prata om det kallare ljuset redan från 4000K och den färgen går ofta under benämningen NW – neutralvit.

Neutralvitt ljus på kontoret

Att det ljus vi vistas många timmar i dagligen påverkar oss är helt klart. Det märks också utan att göra några vetenskapliga tester att man blir piggare i ett bra ljus särskilt under de månader där det är mörkt ute större delen av dagen. Man mår bra av att exponeras av dagsljus men om man inte kan få dagsljus kan man komma ganska långt med det neutrala ljuset på 4000K. Det blir inte lika stora kontraster med det ljuset som om man går hela vägen mot det kallvita ljuset på 5000K.

Vi har skaffat LED-paneler till kontoret nu som ska installeras ovanför arbetsytorna. Sedan tidigare har vi testat med både 3000K och 4000K som färgtemperatur och tycker att det känns väl så ”gult” med ljuset från de varmtonade lysrören när man testat det vitare ljuset.

Några av fördelarna med det vitare ljuset:

  • Skarpare kontraster, lättare att läsa och jobba med text
  • Ger ett något mer dagslikt ljus inomhus
  • Vi tycker att bildskärmsarbetet blir bättre i det ljuset

Neutralvitt ljus i butiken

I många offentliga miljöer har man valt just det neutralvita ljuset på 4000K. Det gör att produkter framträder med lite skarpare kontraster och färgerna på produkterna ser ut något mer som de kommer att se ut i dagsljus.

I allt fler hyllor i butikerna ser man också att man valt detta ljus för att lysa upp inne i hyllorna. Det skapar ett lite mer ”fräscht” intryck jämfört med det varmare ljuset som många gånger upplevs som ”bokhylla” hemma vilket inte riktigt matchar när man ska sälja tuggummi.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *