Hur mycket ljus behövs i hallen?

Man mäter hur mycket ljus man har i ett rum genom att mäta ljuseffekten i Lux med en Luxmeter. Det finns appar till telefonen för att mäta ljuseffekten om man inte skaffar sig en egen apparat för det. Om man nu inte är så intresserad av exakt hur många Lux som når hallgolvet kan man komma långt med några riktvärden ändå över hur mycket ljus som man behöver tillföra för att hitta skorna och få på sig rätt jacka.

Hur mycket ljus behövs egentligen i hallen?

Vi brukar rekommendera att man tillför ungefär 120 lumen ljusflöde per kvadratmeter golvyta i hallen. I en liten hall på 5 kvadratmeter skulle man ha 500 lumen. Det är givetvis en fråga om tycke och smak också för vad man anser vara tillräckligt mycket ljus.

I hallen finns det fördelar med att ha ett halogenliknande varmvitt ljus med en färgtemperatur kring 3000K. Det är något vitare än glödljus.

Spridningsvinkels betydelse

Spridningsvinkeln berättar hur bred ljusbild som avges från lampan i riktning från dess sockel. En lampa som har en spridningsvinkel på 120 grader kommer sprida ljuset 60 grader åt varje håll från en linje lodrätt nedåt om ljuskällan är riktad rakt nedåt.

En LED-lampa har ofta dioderna monterade så att den största delen av ljuset riktas framåt bort från sockeln. Det är vanligt att ljuset sprids ungefär i en vinkel på 130-150 grader vilket gör att ljuskäglan på golvet från 2,30 m höjd har en diameter på 9 m om lampan är riktad rakt nedåt och inget i armaturen begränsar dess spridning i sidled. Det gör att man får ett vertikalt ljus över en stor del av hallen. Det vertikala ljuset gör att vi hittar saker utan att drabbas av allt för mycket  skuggor som man skulle fått om ljuset kom från en lägre höjd och var riktat i sidled.

Många använder plafondliknande armaturer där ljuskällorna hamnar parallellt med taket. Då har man nytta av en stor del av ljuset även nere på golvet, då själva glaset på plafonden blir ljust. Om armaturen däremot har ljuskällorna riktade upp mot taket kan man få välja ännu mer ljus. I dessa lägen bygger belysningen på att ljuset till viss del reflekteras i väggar och tak och då är förlusterna större än om ljuset belyser utan hinder.

Spectrum LED 6W 480 lm 3100K E14

Just nu använder vi själva en LED-lampa från Spectrum LED som är ett europeiskt märke. Den klarar av att med god marginal ersätta en 40W glödlampa med liten skruvsockel. Tidigare har vi bara haft LED-lampor med den lilla sockeln med ett ljusflöde upp till 250 lumen men att få ytterligare 230 lumen extra per lampa gör en stor skillnad.

Vi ser att många fortfarande väljer halogenlampor i hallen just för att det är svårt att hitta kraftiga ljuskällor med LED-teknik för den lilla sockeln som inte är allt för stora i formen och därmed passar i armaturerna.

Svara