Använda LED-lampor i elljustake

Kan man använda LED-lampor i en elljusstake med 7 armar är det många som frågat oss och svaret är ja. Här ska vi titta på lite vilka som är kraven för att det ska gå att ersätta de små glödlamporna med den lilla skruvsockeln E10 med LED-lampor.

168x168-images_universal-led-bulb_ps_lampa-ljusstake-led-142110

Olika spänning

Den som någon gång varit i en butik för att köpa nya lampor till ljusstaken har fått ställas mot ett problem. Hur många armar var det nu på ljusstaken och vilken spänning ska det vara till? Varför är det olika spänning trots att lamporna ser likadana ut?

Det har att göra med att man kopplar lamporna lite olika beroende på vad det är för ljusstake. I en vanlig 7-armad ljusstake som inte har någon form av transformator känner de flesta igen problemet med att om en lampa går sönder så lyser ingen av lamporna. En sådan lösning innebär att lamporna är kopplade i serie. Vid seriekoppling slår man ut lika stor spänning över alla lamporna och kan då dela 230V med 7 lampor, vilket ger 33V per lampa. Hade vi i stället haft 5 ljus hade spänningen också blivit högre för varje lampa och man hade då fått köpa lampor avsedda för 46V.

Har man en ljusstake med transformator brukar det vara så att en lampa kan mycket väl vara trasig utan att de andra påverkats. Då handlar det oftast om transformatorer på 12V eller 24V som ser ut som en liten klump som man antingen kopplar direkt i vägguttaget eller att det ligger som en liten klump längs vägen på sladden.

Det säkraste sättet att hitta vilken spänning som gäller är att läsa på själva produkten.

Ersätta glödlamporna med LED-lampor

Det går alldeles utmärkt att ersätta glödlampor i E10-sockeln med LED-lampor. Man har dessutom varit så finurlig i konstruktionen av dessa att de gäller universellt för flera olika spänningar (som i fallet med exemplet 10-48V) och om det är likström eller växelström.

I föregående stycke skrev jag att spänningen fördelas jämnt mellan de olika lamporna. Något jag inte nämnde där är att det elektriska motståndet i varje lampa måste vara lika litet/stort för att man ska kunna räkna så och att det därmed måste vara så att alla lampor är av samma typ i en och samma ljusstake.

En glödlampa för E10-sockeln är vanlig i en effektstorlek på 3W. Den LED-lampa som kan ersätta 3W glödljus är på kanske bara 0,1W. Skulle man blanda dessa 3W och 0,1W kommer inte fördelningen av spänning på varje lampa bli lika och då riskerar alla lampor att gå sönder.

Byt därför alltid alla lampor i samma ljusstake mot LED när du gör det, det går ej att byta bara den som är trasig!

Inköpsställen

Du hittar ett alltid aktuellt sort av LED-lampor hos butiken pålyset.se där du hittar några olika varianter av dessa E10-lampor.

 

 


Kommentarer

3 svar till ”Använda LED-lampor i elljustake”

  1. Profilbild för margareta
    margareta

    Köpte 10-55V led lampor till min 1 år gamla 7-armade adventsljusstake men lamporna fungerar inte. Varför? Bytte alla sju lamporna. Med vanliga lampor fungerar den.

  2. 2015-12-04
    Hej,
    Har köpt och monterat LED-lampor i både 5- och 7-armade elljusstakar. Men det jag inte gillar är att det blir surrande ljud från ljusstakarna. Vad jag förstått kommer det från på/av-slagning i diod-delen. Tycker detta är en klar brist och tänker att det kan ha en negativ hälsopåverkan!
    Har någon annan upplevt detta?
    Är det en prisfråga – att det finns bättre/dyrare lampor på marknaden?
    MVH Erik Johansson

    1. Profilbild för Fredrik Gustavsson
      Fredrik Gustavsson

      Det är mycket riktigt så att ljudet i LED-lamporna ofta kommer från elektroniken i samband med att de slås på och av på grund av växelströmmen. Växelström kommer i en kurva där den halva tiden ger positiv spänning och i den andra halvan av tiden ger negativ spänning.

      Lysdioder är elektriska halvledare som leder ström bara i ena riktningen, vilket gör att de bara är påslagna när det är positiv spänning. I de större LED-lamporna finns det elektronik som hanterar detta fallet genom att man lagrar undan energi i transformatorer och har dioder vända åt två håll så att det finns ljus i båda riktningarna.

      Vi har själva inte upplevt detta ljud från årets lampor men måste givetvis undersöka om det finns ett ljud beroende på tillverkare.

      Använder man ljusstakar som drivs av transformator som ger likström (oftast 12V eller 24V) så undviker man ljudet.

      Generellt brukar det vara så att mindre och enklare produkter har sämre egenskaper än de lite större och dyrare. Just dessa enklare LED-lampor har antagligen inte skapats för att ha de bästa egenskaperna utan mer för att vara energisnåla och prisvärda.

      Surrande ljud och det flimmer som uppstår i samband med att lampan tänds och släcks hela tiden kan ha en hälsopåverkan om man utsätts för det i större doser. Har man däremot en ljusstake i fönstret och i övrigt bra belysning är det troligtvis så att man inte kommer drabbas av detta. Betydligt värre är det om man har dålig belysning i de rum där man har kraftigare ljus tänt och har lampor med mycket flimmer. Det finns ännu bara ett fåtal vetenskapliga studier som tar upp frågan vilket också legat till grund för några artiklar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *