Vanliga typer av lysdioder i LED-belysning

När man jämför olika typer av LED-belysningar upptäcker man där det finns angivet att det kommer ner till ett fåtal olika typer av dioder. Här tänkte vi titta på några av de vanligaste typerna av dioder som används. Tekniken utvecklas ständigt och det finns många fler typer av dioder än dem vi tar upp här.

Ytmonterade dioder

Många tillverkare använder tekniken med ett kretskort inne i LED-lamporna som man monterar ytmonterade dioder på ett ett mönster för att sprida ljuset så mycket som möjligt. En ytmonterad diod har ingen optik monterad på sig och man färgar den med ett färgskikt ovanför själva lysdioden. Man brukar ofta benämna dessa som SMD (Surface Mounted Diode). Här finns det också två typer av ytmonterade dioder som är särskilt vanliga:

SMD 3528

Detta är en standarddiod som används i många olika typer av tillämpningar. Själva benämningen kommer från att dioden är avlång och har dimensionerna 3,5 x 2,8 mm i storlek. Många tillverkare tillverkar dioder av denna modell.

ledstrip-lysetpa-48wm-ip20-crop

Ovan är ett exempel på en LED-strip som använder dioder av typen 3528. Ljusflödet från en diod av typen 3528 brukar vara 4-8 lumen. Spridningsvinkeln är i regel 120 grader.

SMD 5050

Detta är en kraftigare ytmonterad diod som i själva verket består av tre stycken dioder. När man har den tänd kan man se att det finns tre ljuspunkter i varje diod. Namnet 5050 kommer av att diodens dimensioner är 5,0 x 5,0 mm.  Det finns enfärgade dioder som används när man behöver lite mer kraft i ljuset. Det finns även dioder som består av en röd, grön och röd del för att det ska gå att skapa vilken färg som helst med dioden.

ledstrip-5050-rgb-7-2w

Ovan är ett exempel på en LED-strip som använder dessa dioder och har dem i en RGB-variant. Många tillverkare har modeller av dessa dioder och de används i många LED-lampor. På samma sätt som för 3528 har man en spridningsvinkel på 120 grader.

COB

COB står för Chip on Board och betyder att man monterar dioderna direkt på ett kretskort i rader och kolumner. Det skapar ett chip som har väldigt låg resistans och med låg värmeutveckling. Används ofta i moderna LED-lampor när man behöver mycket ljus från en liten yta. Dessa dioder kan tillverkas så man får en hög effektivitet per tillförd Watt energi och även göras med en god färgåtergivning.

I LED-strålkastare kan man se denna diodplatta som en frimärksstor gul platta.

Dessa används ofta i LED spotlights och har i regel en smal spridningsvinkel, vilket gör att man ofta monterar optik framför dem.

Klassiska lysdioder

pointext-pannlampa-4vita-3roda

I de fall man inte behöver så mycket ljus används ibland den klassiska modellen på dioder. Den är relativt billig och man kan därför använda många av den. Används även ofta i ficklampor och bärbar belysning.

Dessa dioder sprider ljuset rakt framåt och har en ganska smal spridning. Man monterar sällan optik framför dessa dioder.

Andra typer av dioder

Utvecklingen av nya typer av dioder pågår hela tiden. Det finns till exempel arbete med organiska dioder (OLED) där man har ett väldigt tunnt skikt med dioder över en stor yta.

Det finns oändligt många olika typer av ytmonterade dioder. Här har man ofta skapat sina unika dioder och med olika sätt att färga ljuset med en liten färgklick framför ljuset och ibland även optik på själva dioden.

Svara