Kan man byta ut sina lysrör direkt mot LED-lysrör?
De flesta som säljer dem svarar självklart att det går bra, men det är inte alltid så enkelt.
Det första gäller det här med armaturen och dess glimtändare. En armatur är CE-märkt att användas på ett speciellt sätt med lysrör, glimtändare och sin ballast. Vissa LED-lysrör kräver att man inte använder den ursprungliga glimtändaren och då är man lite ute på gänsen för vad som är lämpligt, då man enligt CE märkningen ska ha glimtändaren.
En annan aspekt är att gamla lysrör innehåller plast som inte alltid åldras med värdighet vid infästningen. Det gör att de nästan kan smulas sönder när man tar ur eller sätter in ljuskällan. Det är definitivt en signal att man ska se över att byta ut trasiga delar eller kanske rent byta ut hela armaturen.
En tredje aspekt är att det finns ersättare för framför allt lysrör av typen T8 på 1200 mm eller 1500 mm. Det finns även modeller för de kortare 600 mm, men här har flera modeller vi tittat på haft problem med ballasten om man har dubbla rör.
Vad gäller effekten så är lysrör redan från början rätt energisnåla, så för den som har några i garaget som går någon timme per vecka lär väl ett byte inte ge några direkt stora besparingar, men hos dem som har ljuset tänt många timmar per dygn gör det snabbt skillnad. Man ersätter 36W med 24W på 1200 mm och det är 33% besparing.
Många leverantörer av LED-lysrör har haft problem med elsäkerheten. Det har t.ex. varit problem när man utfört spänningsprovet då överslag har skett, eller att ledarna i ena änden av lysröret blir strömförande med 230V när man kopplat in den ena sidan av lysröret med strömmen påslagen. Nu ska man ju inte montera lysrör med strömmen på, men många gör det ändå och det är högst olämpligt, eller faktiskt livsfarligt, att man kan komma åt 230V.
Själv har vi gått vägen att ersätta även armaturerna så man har en armatur hel anpassad efter LED, men det är såklart inte en väg som passar alla.