Trots att man valt en LED-lampa från en stor tillverkare som t.ex Philips kan det ändå hända att LED-lampan går sönder efter några dagar eller någon vecka. Hur kan det komma sig när det står att de ska hålla i en massa år?
Jag brukar säga att en LED-lampa egentligen har fler likheter med en radio än en glödlampa.
Största problemet med en glödlampas hållbarhet brukar vara att den är känslig för stötar och lätt gått sönder när man transporterar den eller armaturen den sitter i fått en smäll. Här är några skillnader:
- En LED-lampa är inte känslig för stötar eller vibrationer.
- En LED-lampa innehåller en del elektronik som omvandlar strömmen så den kan driva dioderna.
- En LED-lampa innehåller ingen gas
- En LED-lampa tål inte solljus så bra
Det är framför allt elektroniken som gör att lampan riskerar gå sönder snabbt om där finns någon dålig lödning eller komponent som inte riktigt är som den ska. Vanliga symptom på att det är problem med elektroniken kan vara:
- Lampan slocknar när den varit tänd en stund och börjat bli varm
- Lampan börjar flimmra efter ett tag när den varit tänd
- Lampan går inte igång alls
- Lampan börjar surra och låta illa
När något av detta inträffar inom någon månad efter att du tagit lampan i bruk, eller under hela garantitiden, ska du direkt ta kontakt med den som sålt lampan så du får byta den mot en ny. Vissa modeller har haft mer problem än andra med elektroniken.
Några fall där du inte kommer att få din reklamation godkänd kan vara på grund av felaktig användning. Det kan t.ex. röra sig om:
- När du försökt använda en ej dimbar lampa tillsammans med en dimmer. Då kan lampan och eller dimmern börja surra och låta illa. Det kan också uppstå onormalt mycket värme. Stäng i så fall omedelbart av strömmen.
- Om det inte funnits möjlighet för luft att cirkulera kring LED-lampan och den blivit överhettad.
- Om lampan blivit utsatt för direkt solljus under en längre tid.
- Om lampan använts felaktigt på grund av sin IP-klassning, dvs en IP20 för inomhusbruk använts utomhus oskyddat i en miljö som kräver minst IP44 t.ex.