Det här med LED Spotlights och hur man driver dessa är en liten vetenskap som inte är så knepig, men som kräver att man klurar ut vad som är vad. Här gäller det de spotlights som har fasta dioder och också ofta kallas för LED downlights.
Olika typ av drivning
Det finns några olika typer av dioder som man använder och för LED spotlights är det vanligast med systemen:
- 350mA
- 700mA
- 12V Likström
- 230V börjar komma
För sådana lampor som används i vanliga spotlights där man bara byter ljuskälla och gör om vanliga spotlights till LED spotlights ingår drivningen i själva LED lampan. Till dessa finns även 12V AC (växelström) och då ofta till stiftsocklarna G4 och GU5.3. Den mest populära sockeln för spotlights med utbytbar ljuskälla är GU10 som är en bajonettsockel för 230V.
350mA och 700mA
Gemensamt för 350mA och 700mA är att dessa innehåller väldigt lite elektronik vid dioderna och att all drivning ligger i transformatorn. Dessa ska seriekopplas, vilket kan vara en komplicerande faktor. Därför finns det alternativ med där det ingår en transformator vilket gör att man kan koppla dessa LED downlights direkt på 230V.
Små downlights använder ofta 350mA-systemet och de större använder 700mA-systemet. Tillverkaren Designlight har båda delarna och nedan är exempel på en liten LED spotlight för infällnad som drivs av en 350mA-transformator.
12V likström
För 12V likström använder man antingen batteridrift som man har i husvagnar, båtar, stugor, solceller etc eller via en transformator. Dessa är oftast lätta att koppla in, då de ska anslutas parallellt och det brukar gå att få dessa med snabbkontakter. Det är däremot inte lika enkelt att dimma 12V likström, eftersom man dimmar dessa på 12V-sidan. Man bör dessutom ha strömbrytaren för att slå till och från ljuset till sina LED spotlights på 230V-sidan för att transformatorn inte ska stå på när ljuset är släckt.
Dimma LED spotlights
De som är enklast att dimma är de typer som använder 350mA, 500mA eller 750mA-systemen, eller sådana som går direkt på 230V. Här dimmar man på 230V-sidan med en dimmer som klarar LED-lampor.
Har man 12V-systemet för likström dimmar man på 12V-sidan och här finns det en uppsjö olika produkter att välja på. Tänk dock på att ha till- och frånslag på en brytare på 230V-sidan för bästa livslängd.