Störa elektronisk utrustning med LED-lampor

Det här med att produkter inte stör ut annan utrustning kan vara svårt att upptäcka själv. Man får helt enkelt lita på att tillverkarna gjort sitt jobb och att produkterna uppfyller kraven på att inte störa annan utrustning, EMC, som för elektroniska produkter är en del i CE-märkningen.

Ibland kan man dock märka när det inte står rätt till. Jag var på hotell häromdagen och ställde upp datorn bredvid en lampa där det lyste på bara bra med ett rätt fint ljus. När jag däremot kopplade upp datorn bredvid lampan började skärmed flimmra riktigt illa. Jag släckte lampan och störningen upphörde.

Kontroll av ljuskällan visade att den var helt omärkt på alla sätt, vilket egentligen inte är ovanligt, men inte i enlighet med kraven på importörer från Naturvårdsverket. De kräver att produkten ska vara märkt med tillverkare eller importör samt den överkryssade soptunnan. För små produkter räcker det om CE-märkning och övriga uppgifter sitter på förpackningen. Denna syns dessvärre inte när man granskar själva ljuskällan.

Produkter som stör annan utrustning behöver inte se dåliga ut eller på annat sätt sticka ut. De kan verka riktigt robusta, men där är allt för vanligt med fusk inom området. Störningar kan uppstå på alla möjliga sätt, t.ex på att DVD-spelaren spottar ut skivan eller att andra ljuskällor flimmrar, ja praktiskt taget kan en hel del mystiska saker inträffa.