När kan man inte ersätta alla lampor med LED-lampor?

Tekniken har gått framåt fort och man kan hitta LED-lampor som ersätter glödlampor, lysrör, halogenlampor och lågenergilampor. Det finns dock områden där det ännu är svårt att välja LED-lampor. Här är några exempel på där vi rekommenderar att fortsätta använda andra tekniker för ljuskällor.

Philips symaskinslampa 20W

Några glödlampor svåra ersätta ännu.

Symaskinen

Det finns mängder av olika slags päronlampor att köpa med LED-teknik. Många av dem är också kraftiga nog för att klara av att ge lika starkt ljus som en glödlampa, så varför kan man då inte bara byta ut lamporna mot LED när man sparar 80-90% av energin?

Det handlar om färgåtergivningen. En ljuskälla med glödljus ger ifrån sig ett ljus som återger alla färger i spektrat. Det hjälper oss att se färger i ljuset från en glödlampa på liknande sätt som vi ser dem i dagsljus.

En LED-lampa brukar ha en färgåtergivning med ett indexvärde på 80 och brukar kallas för Ra eller CRI (Color Rendering Index). Perfekt färgåtergivning är 100 och det får man t.ex. med en halogenlampa.

Det som händer om man har för lågt värde på färgåtergivningen vid symaskinen så kanske man använder grön tråd i ena rullen och brun i den andra. Sådana misstag kan kosta långt mer än energin man sparar på att byta till en LED-lampa.

Speciallampor får både tillverkas och säljas fortfarande och denna 20W köper man i butiken pålyset.se för några tior.

Fotolampan

Något alla näthandlare får kämpa med är att få bra produktbilder. Som lamphandlare har det varit vår övertygelse att det självklart ska gå att få riktigt bra bilder i ljuset från LED-lampor och vi har testat massvis med modeller. Som försäljare av ljus har det varit lite trist att inte ha riktigt bra produktbilder på grund av att ljuset inte varit tillräckligt bra och det är nu därför jag gör avbön och säger att man nog ska se sig om andra tekniker som huvudljuskälla vid fotografering.

Det finns olika typer av belysning för fotografering som fungerar bra ska jag också säga, några exempel där det fungerar bra är:

  • Videolampor med LED finns med justerbar färgtemperatur
  • Ringblixtar som ofta används för närbilder

Vill man däremot bara skapa riktigt övermycket överdimensionerat strålande dagsljusfärgat ljus som får solen att bli avundsjuk får man tyvärr använda en teknik med lågenergilampor och en färgtemperatur som motsvarar dagsljus. Här finns det att välja på det kalla vita ljuset på 5500K eller 6500K. Många ljuskällor och hög effekt. Vi har köpt på oss ett gäng olika modeller och har ökat belysningen vid produktfotograferingen från 2000 lumen till 8000 lumen och det kan man säga gör stor skillnad. (100W glödljus motsvarar ca 1400 lumen)

Även för fotografering ska man tänka på färgåtergivningen. Det är väldigt lätt att drabbas av dåliga färger på produktbilderna om färgåtergivningen inte är tillräckligt bra. Helst ska man ha fullfärgslysrörslamporna, men ett Ra på minst 90 ger i vart fall acceptabel kvalité på ljuset.

Ett tredje (eller vilket i ordningen det nu blir) problem med LED och produktfotografering är det flimmer som finns i LED-lampor. Detta flimmer, även om det är väldigt lite, kan skapa ränder på bildern om det är LED-lampor som drivs av 230V. Dioder är av karaktären sådana att de bara leder ström i den ena riktningen och är därmed oftast släckta under en del av sinusvågen som kommer i växelströmmen och det uppstår ett flimmer. Vissa LED-lampor flimrar mer än andra. Har man däremot LED-lampor som drivs av konstantström t.ex. 350mA eller konstantspänning t.ex. 12V så har man inte detta flimmer.

Finns fler områden

Det finns ännu fler områden där inte LED passar, men det får bli en annan artikel. Hoppas detta var till hjälp och lämna gärna en kommentar om du tyckte det var relevant information. Riktigt bra LED-lampor köper du hos http://palyset.se