LED-strip i köket

Vi får många frågor som rör hur man bäst använder LED-strip i sin köksbelysning. Här är några tips på hur man får bäst nytta av LED-strip i köket och var den inte är lämplig att använda. Det finns ett stort utbud av LED-strip och det kan göra det svårt att veta vilken som ska användas och var.LED-strip IP68

Om LED-strip

LED-strip eller LED-lister som de också kallas är dioder som sitter på ett flexibelt kretskort. Dessa säljs i regel på rulle om 5 meter och finns med olika färg på kretskortet och olika slags dioder. Man driver dem vanligtvis med 12V likström. Alla våra LED-stripar i butiken pålyset.se är dimbara och går att kapa var tredje diod. Det finns små kopparkontakter där man kapar dem så det är enkelt att skarva eller koppla dit ny ström till delarna man kapat.

Då det handlar om rätt många dioder på en rulle har man här valt att jobba med enklare dioder. Dessa dioder finns i varmvit, kallvit eller med möjlighet att ställa in valfri färg (RGB) genom en diod som kan visa färgerna röd, grön och blå i olika nyanser.  Att man just fått välja enklare dioder gör att man t.ex. får något sämre färgåtergivning jämfört med halogenljus eller LED-spotlights med inbyggda dioder.

Dimma LED-strip

led-strip-dimmer-12v-403201

Man dimmar produkter som drivs av 12V DC (likström) på 12V-sidan. Normalt sett använder man då en transformator från 230V som man ser till att ansluta så att det går att stänga av strömmen till transformatorn. På 12V-sidan kopplar man sedan in en dimmer som används för att ljusreglera. Det finns även produkter med dimbara 12V-transformatorer, men dessa har haft en del problem med att vara EMC-säkra när de är lite kraftigare och vi har enbart valt att jobba med transformatorer från Hidealite som klarar max 10W med inbyggd dimmer. Detta är dock något som kommer framöver.

LED-strip som effektbelysning

LED-strip passar sig allra bäst som effektbelysning. Här räknas att lysa upp hyllor i en bokhylla, att vara bakgrundsbelysning ovanför en bänk, att effektbelysa en bordsyta, att lysa upp ett tak, lysa upp under en bänkyta, lysa upp kring en tavla eller spegel, ja möjligheterna är väl egentligen obegränsade.

Det man ska tänka på med LED-strip som effektbelysning är att den troligtvis fungerar bra för att lysa upp runt en tavla. Att däremot lysa upp själva tavlan är kanske inte riktigt lika lyckat, då färgerna kring varmvit ibland går lite åt det gröna hållet. Färgerna kanske heller inte återges så bra.

LED-strip som belysning ovanför en arbetsyta

Jag vet många som säljer LED-strip för att lysa upp arbetsytor i köket. Det är fullt möjligt att använda dem till detta. Jag skulle däremot inte välja det i första hand just på grund av färgåtergivningen som kan vara lite begränsande. Det kan handla om att salladen inte ser lika aptitlig ut som den borde göra om ljuset varit bättre. Detta är nog kanske inget man märker av direkt, utan är något som smyger sig på en efter en tids användning.

Vår rekommendation för LED-strip i köket ovanför arbetsbänken är som effektbelysning när man inte arbetar i köket utan bara vill ha lite trivselljus och att det lyser lite svagt i köket. Då fungerar LED-strip utmärkt. Välj dock en produkt som går att torka av och har en IP-klass på IP44 eller högre. Tänk också på att köket är en plats med vattenånga, fett, temperaturskillnader och där det finns behov av att torka av ytorna med annat än bara vanligt vatten. Då kan det hända att klistret på baksidan av LED-strip inte sitter så bra i längden. Välj då gärna en LED-strip som man monterar t.ex. med silikonklammer som den på bilden ovan.

LED-strip i garderoben

Här kan det vara väldigt attraktivt att använda LED-strip för belysning i en större garderob. Det fungerar här också bra under förutsättning att man använder den effektbelysning och inte som huvudsaklig belysning för att hitta rätt kläder. Färgåtergivningen kan få knepiga konsekvenser, som att man väljer ut en matchande outfit som ser helröd ut i garderoben, men som kan ha gröna byxor och röd överdel när man kommer ut i dagsljuset.

Använd därför gärna LED-strip i garderoben, men se till att komplettera med ett allmänljus eller spotljus med hög färgåtergivning. Välj gärna färgen på 3000K för att det ska bli tydliga kontraster och klara färger. Ra på den belysningen ska gärna vara på Ra 82 eller bättre.

Inköpsställen

LED-strip köper du i vår nätbutik pålyset.se under kategorin LED-lister och slingor / LED-strip som du kommer till här.

 

 

Svara