Man får ofta veta hur effektiva LED-lampor är där man talar om att de kan spara upp till 90% energi mot andra lampor. Hur står det egentligen till med effektiviteten?
Det finns några nyckeltal som anges vid köp av nya ljuskällor som kan vara bra att känna till. Det vi skriver mycket om och upplyser alla om när vi föreläser och talar om belysning är att man anger hur mycket ljus en ljuskälla ger ifrån sig i enheten Lumen som förkortas lm. Det används för att ange hur mycket ljus ljuskällan avger totalt med allt ljus från ljuskällan runt om. Glödlampor strålar ljuset runt hela lampan, så gör också lågenergilampor av lysrörskaraktär. LED-lampor däremot har ofta en riktning på ljuset och har många gånger bara en spridning som är hälften så stor som för glödlampan. Därför är det inte helt rättvist att mäta enbart ljusflödet i Lumen så som vi kommer göra här, då en lampa som är riktad nedåt kommer att ge mer ljus mot t.ex. ett bord med en LED-lampa än en glödlampa. Därför kan ofta LED-lampor upplevas som starkare trots att de har ett lika stort ljusflöde som en traditionell ljuskälla.
Ljusflöde för olika ljuskällor
Några exempel på vanliga ljusflöden och vilken typ av effekt det motsvarar på traditionella lampor. Detta är absolut inga exakta värden då det finns stora variationer.
- 60W glödljus, 15W lågenergi, ca 800 lumen
- 40W glödljus, 11W lågenergi, ca 450 lumen
- 25W glödljus, 8W lågenergi, ca 250 lumen
- 15W glödljus, 4W lågenergi, ca 120 lumen
I tabellen ovan har vi avsiktligt inte lagt med effekten för LED-lampor. Det har att göra med att det sker en snabb utveckling av tekniken. Det finns också stora skillnader mellan tillverkare.
Lumen per Watt
Man har börjat ange effektiviteten på hur många lumen ljus man får ut av varje tillförd Watt energi. En glödlampa ger ungefär 11 lumen ljus för varje tillförd Watt energi. En lågenergilampa ger ungefär 40-50 lumen per tillförd Watt. LED-lampor ger från 60 lumen per Watt och uppåt.
Verbatim har i sin nya konsumentserie kommit upp till 90 lumen per Watt för de kraftigare modellerna. I regel har de kraftigare lamporna ett högre ljusflöde per tillförd Watt än de svagare lamporna.
För något år sedan var Unilight först ut med att leverera lampor som gav ett ljusflöde på över 100 lumen per Watt. Sedan introduktionen av LED filamentlamporna har allt fler passerat gränsen på 100 lumen per Watt.
Star Trading har just nu ett av marknadens bredaste utbud på LED-lampor med filamentteknik, vilket är ett slags dioder längs något som liknar gamla koltrådar där dioderna sitter tätt likt i ett pärlband. Dessa har inget som hindrar ljuset från att flöda och tack vare effektiv teknik ger det ett mycket energieffektiva lampor. Exemplet ovan på 4W ger hela 400 lumen i ljusflöde. Bara genom att titta tillbaka till 2012 när Philips lanserade sin CorePro-serie så behövdes det 9W för att få ut 400 lumen. Det är kanske därför som Philips nu också likt många andra tillverkare uppgraderar hela sortimentet av LED-lampor till ännu mer effektiva produkter.
Just nu har Nanoleaf lanserat produkter på den svenska marknaden med ljusflöden på 1200 lumen för 10W tillförd energi, vilket är 120 lumen per Watt. Man har också ett alternativ på 1600 lumen för 12W tillförd energi, vilket är 133 lumen per Watt. Det betyder att utvecklingen nu börjat ta rejäla kliv framåt då man sedan 2011 då många LED-lampor gav 30-40 lumen per Watt till dagens lampor som ger fyra gånger så mycket ljus på bara 4 år.
Energi för 1000 timmars ljus
Ibland är det svårt att räkna på hur mycket energi som förbrukas och hur mycket det egentligen kostar. På förpackningen framgår det numera på de flesta produkter hur mycket energi som förbrukas på 1000 timmar, vilket är ett genomsnitt för hur mycket en lampa är tänd under ett helt år. Om elpriset då är 2 kr (räknat för enkelhetens skull) inklusive moms och alla skatter kan man snabbt räkna ut hur mycket pengar det kommer kosta.
- En 60W glödlampa kostar enligt den beräkningen 120kr i energi varje år.
- En 15W lågenergilampa kostar då 30kr i energi varje år.
- En 8W LED-lampa kostar då 16kr i energi varje år.
Ska man då räkna med kostnaden för ljuskällan börjar det vara så att man ganska snabbt kan räkna hem vad det kostar att byta ut LED-lampor för de kraftigare lamporna mot LED. En Verbatim LED-lampa på 8W som kan användas som 60W glödljus kostar idag ca 130kr. Efter två år är kostnaden för en 60W glödlampa 240kr. För motsvarande Verbatim LED-lampa blir kostnaden ca 160kr. Man har då redan år två sparat 160kr på en ljuskälla.
När man inte sparar lika mycket
Om du värmer upp ditt hus med direktverkande el kommer du inte att se några enorma besparingar på att byta till LED-lampor, i alla fall inte under den mörka och kalla årstiden. Det som inte blir ljus i en ljuskälla blir till värme. Om man då tar bort värmeutvecklingen från den klassiska glödlampan kommer man få ersätta denna värme med sina radiatorer i stället. Därför kan det hända att man under den kalla delen på året inte alls upplever någon besparing. Under den varma delen av året är det även så att man i hus uppvärmda med direktverkande el lönt att byta till mer energieffektiva lampor.
Lämna ett svar