Varför går mina G4 LED-lampor sönder så snabbt?

Om du testat att ersätta dina halogenlampor med LED utan att göra något annat än att byta ljuskälla kan du ibland tillhöra någon av dem som tycker att LED-lamporna inte håller så bra eller att de inte fungerar alls hos dig för att inget händer när du stoppar i dem. Dålig kvalité tänker du kanske och köper ett annat märke för att efter några månader upptäcka att de gått sönder igen.

Varför går G4-lampor sönder så fort?

Det har egentligen att göra med hur transformatorn passar ihop med LED-lamporna. När du hade halogenlampor och kanske hade tre ljuskällor om 10W per styck, alltså totalt 30W så fungerade det utmärkt för dig om två eller tre lampor lyser. Om däremot bara en lampa återstod kanske du fick problemet med att den ensamma lampan lyste svagare. Transformatorerna för halogenlampor är ofta gjorda så att den behöver en lägsta effekt på 20W för att börja leverera elström till dina ljuskällor.

Byter man då i stället till LED så är dessa LED-lampor på en effekt långt under 10W. Har du en modell som den högst upp som vi i vår butik säljer så den kan användas som 10W halogenljus så har den en blygsam effekt på bara 2W. Den totala effekten för tre LED-lampor blir då bara 6W.

Nu kan det hända att det fungerar ändå, en stund, eller att lamporna börjar fladdra och blinka, men så är det ofta om man direkt ersätter halogenlampor med LED.

Problemet är att en LED-lampa är en elektronisk apparat som kommer att förbruka mer ström när man slår till den än när den är tillslagen och bara ska fortsätta lysa. Det gör att transformatorn tror att det finns tillräckligt med last tills LED-lampan kommer i driftläge och då slutar transformatorn leverera ström tills LED-lampan är helt urladdad och allt börjar om igen.

Nu låter detta som något som tar lång tid, men det kan i verkligheten hända massor med gånger varje sekund, vilket då kan uppleveras som ett flimmer.

Om du inte upplever det som ett flimmer kan det ändå betyda att man snabbt nöter ut elektroniken i LED-lampan (och ibland även transformatorn). Då kommer LED-lamporna att gå sönder allt mycket snabbare än de borde göra.

Lösningen när du får problem

Denna lösning handlar om att när du ska byta från halogenlampor till LED så kan du ofta behöva byta även transformatorn.

Transformatorn för växelström som vi oftast säljer för att lösa problemet fungerar för LED-lampor (och halogenlampor) från effekten 0W ända upp till 70W.

Det den gör är att den låter LED-lamporna mjukstarta och sedan leverera elström till dem precis som de vill ha den.

Svara