LED lampor som surrar

surrande-led-lampa

 

Den där nya lampan man köpte, den kan i ett tyst rum upplevas som att den surrar, men varför? Vad i en lampa är det som gör att den kan surra, det är ju bara en ny sorts glödtråd, eller?

Nä, riktigt så är det faktiskt inte. En LED-lampa är lite mer komplicerad än en glödtrådslampa, då det som lyser är en lysdiod som går på likström medan vi i våra vägguttag har växelström. För att få dioden att lysa behöver man anpassa strömmen som ska skickas till dioden så att denna fungerar och dioder som lyser hela tiden matas med likström, alltså sådan ström som inte byter riktning hela tiden, sådan man har i batterier.

För att göra om växellström till likström används en så kallad AC/DC-omvandlare eller likriktare som vi kallar den på svenska, som är ett litet elektroniskt bygge som slätar ut den växlande strömmen vi har i vägguttaget och skapar ett plus och ett minus. Ibland väljer man att göra elektroniken lite billigare och ser inte till att strömmen är konstant hela tiden till dioden, utan att den bara levereras när växellströmmen kommer i den ena delen av kurvan. Då kommer likriktaren att slås av och på hela tiden, så även dioden, men det sker 50 gånger per sekund, så vi märker normalt inte detta med blotta ögat, men med vissa produkter upplevs ett flimmer. Man kompenserar ibland för detta flimmer genom ett flourucerande material som gör att produkten fortsätter lysa även om dioden tänds och släcka hela tiden.

Just denna omvandling är något som också kan få elektroniken att knäppa i växlingarna och det kan hos vissa produkter uppfattas som ett brum eller surrande. Det är inte farligt, men kan vara något störande om det är tyst i rummet.

Ett tips är att köpa produkter av hög kvalité som inte surrar, det kanske kostar någon krona extra, men vem vill ha ett surrande ljud att störa sig på i flera år om den där led lampan kanske håller i 5-10 år? Skaffa riktiga LED lampor som är tysta i stället hos pålyset.se!