Dilemmat med 12V och den stora sockeln E27

Det råder en viss förvirring kring användandet av lampor med olika spänning i olika socklar. I många fall har man använt samma sockel för 12V, 24V och 230V, vilket inte varit något stort problem med glödlampor. Det värsta som hänt då har handlat om att glödtråden gått sönder. Idag med LED-lampor är det inte riktigt lika smidigt.

En LED-lampa innehåller elektronik och i värsta fall går elektroniken sönder och hela lampan kan bli strömförande. Det är något som tyvärr händer och häromdagen gick Elsäkerhetsverket ut och utfärdade ett försäljningsförbud för just en sådan lampa. Här handlade det just om att produkten blev strömförande när man använde den på ett förutsägbart felaktigt vis.

Många tillverkare har valt att inte märka produkterna med märkspänning, vilket gör det knepigt för konsumenter att veta vad det är för lampa man egentligen har.

Vi ligger på alla våra leverantörer och försöker påverka alla att uppfylla grundkraven för märkning. Här handlar det om märkspänning, den överkryssade soptunnan, CE-märket och effekt i första hand. I andra hand färgtemperatur och ljusflödet i Lumen. Här har många en lång väg att vandra, bland annat för att det ofta innebär rätt stora kostnader att få dit märkning av produkterna.