Olika dimmers dimmar lampor olika mycket

Det finns nästan hur mycket som helst att skriva om dimbara LED lampor, så här kommer ännu en fråga som dyker upp rätt ofta och som handlar om varför LED-lampor dimmar olika med olika dimmers.

LED-lampor som går att dimma har lite olika egenskape beroende på tillverkare och serie. En av våra mest populära dimbara LED lampor är en spotlight från Philips med bajonettsockeln GU10. Den går att ljusreglera ända ner till att den slocknar upp till fullt drag med rätt förutsättningar.

Använder man t.ex Schneider Electric Exxact 315 går den just att reglera hela registret, bara man har 2 eller fler lampor på samma dimmer. Med hjälp av justerskruven för lägsta nivå kan man ställa in precis hur långt ner det ska gå att dimma den. Om man ansluter fler lampor i samma slinga kan man dessutom få kalibrera om dimmern då lamporna kan påveka dimmern så de andra lamporna påvekas.

Använder man Elkos universaldimmer kan man också använda Philipslampans hela ljusregister. Då går det dessutom att dimma redan med bara en lampa.

När vi testar med den något enklare transistordimmern GLE från Elko som saknar justerskruv kan man inte alls reglera ljuset särskilt mycket. Det är för att de satt ett ganska högt minstaläge för hur långt man kan dimma ner sina lampor.

Osram dimmar också snyggt och bra, men inte riktigt ända ner till samma nivå som Philips. Funkar bra i de flesta tillämpningar.

Svenska Axsus har gjort alla sina produkte dimbara, men här märks tyligt med alla våra tre referensdimmers att möjligjeten att styra hur mycket ljus man får ut på olika nivåer get rätt små skillnader mot fullt ös. Bäst funkar som vanligt Eltako och dosdimmen, men Schneider Electric gör som alltid ett bra resultat även här.

Om du köpt dimbara LED-lampor som dimmar dåligt kan det alltså bero på din dimmer också. Vi kommer uppdatera produktinformationen på de dimbara produkterna så man lättare kan förstå hur produkten kommer dimma.