Dimmer på sladden som fungerar med LED-lampor


Som vi har väntat, en sladdimmer som fungerar med LED-lampor och som monteras där du annars har en mellanströmbrytare. Vi hade möjligheten att klämma och känna på denna nyhet på belysningsmässan i februari 2018, men vi hörde talas om att den redan var på gång på samma mässa ett år tidigare.

Utmaningen med att dimma LED

En utmaning med LED-lampor är att de är mycket energieffektiva. Det innebär mycket ljus från en låg effekt. Ibland lite väl mycket ljus. Så här långt har man fått nöja sig med att välja en ännu svagare modell eller att välja en dimbar modell som fungerar tillsammans med en dimmer för LED som man stoppar i vägguttaget.

Varför är det så bra att det nu finns en dimmer för LED som man kan montera där mellanströmbrytaren sitter? Jo, har kommit några olika tekniker för att lösa avsaknaden av denna typ av produkt, vilket också varit något som drivit utvecklingen framåt, men just denna enkla detalj att när man slår till en lampa på en strömställare på sladden också kunna styra hur mycket ljus den ger är en stor del i enkelheten.

Modellen som man kan köpa hos pålyset.se är vit eller svart och kan användas för att dimma LED-lampor (som då såklart måste vara dimbara) med en effekt från 4-60W. Det innebär att du kan använda den med alla dimbara LED-lampor från Star Trading som har en effekt på 4W eller mer, eller om du har en armatur med kanske fler än en ljuskälla kan den lägsta sammanlagda effekten vara 4W och den största sammanlagda effekten vara 60W. Har du två LED-lampor med en effekt på 3W som är dimbara blir summan 6W och då fungerar dimmern.

Vilken är egentligen lampans effekt?

Nu har många tillverkare gjort det här lite extra krånligt, igen. Först kunde man hitta översättningstabeller mellan effekt LED och glödlampors effekt, men nu har man i stället börjat trycka upp en effekt med stora siffror som är för vilken effekt LED-lampan kan användas som (t.ex. som en 50W glödlampa). Detta tycker vi blir ännu mer förvirrande, bättre att i stället lära sig ljusflödet i Lumen där vår så ofta använda tumregel om att multiplicera glödljuseffekten i Watt gånger 10 för att ungefär få hur stort ljusflöde i Lumen man eftersöker som t.ex. 25W glödljus och 250 lumen.

Montering på sladden

Hur monterar man då denna dimmer? Vi tar väl en titt på insidan med en skiss:

Här ser man att man smidigt delar på dimmern och monterar den på sladden. Man har då en strömbrytare som har tre typer av känslighet. Tryck rakt på mitten, tryck på vänster sida och tryck på höger sida. Man använder då ett klick på mitten för att tända och släcka medan vänster-höger används för att minska och öka ljuset.

Du får göra inkopplingen själv om du är absolut säker på att du gör rätt. Annars måste du lämna över uppgiften till en fackman för att utrusta din lampa med dimmer.

Andra dimmers för LED


Det finns också andra alternativ som fungerar så som en dimmer som du monterar i vägguttaget som också fungerar med LED. Just denna modell klarar effekter på 3-24W LED.

Svara