Digital teknik för att dimma moderna ljuskällor

logo-ledotronDimmers har så här långt varit anpassade för att fungera med allt från glödljus till modernt LED-ljus men det har varit en konst att få dessa att fungera tillsammans på ett bra sätt. För att råda bot på det har ett antal aktörer gått samman och tagit fram en standard för hur man dimmar ljuskällor med elektriska signaler i stället för att använda teknik som fungerar på analoga enheter.

Vanliga dimmers manipulerar kurvan med växelström som går från dimmern till ljuskällan vanligtvis genom att man kapar vågen i bakkant (bakkantsdimmer) eller framkant (framkantsdimmers). Detta har fungerar hyggligt bra för vissa kombinationer av produkter men då tekniken är analog så är den inte anpassad till dagens elektroniska lampor.

I standarden Ledotron har man i stället gjort så att dimmern skickar vidare en vanlig sinusvåg med informationen om ljusnivån kodad på vågen i stället så att ljuskällan efter bästa förmåga själv avgör exakt hur den ska anpassa ljusnivån. Kodningen av signalen görs i dimmern och avkodningen görs i ljuskällan. Denna standard kommer inte bara att fungera för LED-lampor utan även dimbara lågenergilampor.

Det är inte alla lampor som kommer klara av att styras med denna teknik, men vi ser positivt på den då flera av våra produktleverantörer finns med på listan över samarbetspartners.

Osram och Scheider Electric är två av företagen som varit initiativtagare och Osram har nyligen släppt sina första produkter som man dimmar med denna teknik.  Tekniken har funnits sedan 2012 men det är nu vi börjar se produkter. Innan tekniken kommer att få genomslag på bred front krävs dock att fler tillverkare ansluter sig. Nu är det framför allt tyska företag som man ser på listan över samarbetspartners.

Läs mer på ledotron.com

 

Svara