Är dimmern på max samma sak som ingen dimmer?

Lampa med dimmer

Det finns en uppsjö armaturer som har en inbyggd glödljusdimmer för framför allt olika typer av spotlightlampor med sockeln GU10. Dessa är oftast avsedda för halogenlampor på 20-50W som man vill kunna ljusreglera. Då halogenljuset har en rätt rejäl värmeutveckling är det många som skulle vilja byta dessa till LED i stället.

En dimbar LED-lampa kräver att dimmern är avsedd att fungera tillsammans med LED-lampor, vilket ofta är samma slags dimmer som används i system med en elektronisk transformator. Tillverkaren av LED-lamporna har oftast en guide där man kan se vilka lampor som går att dimma och vilken dimmer man rekommenderar. I vissa fall behövs flera lampor till en dimmer för att det ska fungera utan flimmer.

I armaturer med inbyggd dimmer är det generellt så att man inte kan använda LED-lampor om den är avsedd för glödlampor. Det är heller inte samma sak att sätta dimmern på MAX och därmed få den att verka som om det inte fanns en dimmer. Till dessa armaturer är det oftast bara att acceptera att använda halogenlampor eller ersätta hela armaturen.

Samma sak gäller för vanliga dimmers man har på väggen. Om det är en gammal dimmer är det oftast en glödljusdimmer och då kan man inte använda LED-lampor i den, inte ens om man har den i maxläge.

Vad händer med LED-lampor i en glödljusdimmer?

Om du ansluter en LED-lampa till en glödljusdimmer kommer LED-lampan att uppvisa något av följande beteenden:

  • Lampan blinkar till och slocknar sedan.
  • Lampan lyser med ett tydligt flimmer.
  • Lampan och/eller dimmern ger ifrån sig ett tydligt surr.
  • Lampan lyser inte alls.

Oftast innebär användning av LED-lampor med glödljus att LED-lampan går sönder inom kort. Man kommer heller inte att få tillbaka pengarna eller kunna hantera detta som ett garantiärende, då lampan använts på ett sätt som den inte är avsedd för.

Vi tycker att det är tråkigt att man inte lyckats utveckla en teknik för LED-lampor där de fungerar med dimmers för glödljus. Flera tillverkare har gjort försök och vi har haft möjlighet att testa vissa av dem, men ingen av de stora tillverkarna har skapat några produkter för detta.

Om du har en armatur med dimmer, kör vidare på den med halogenljus eller överväg att byta ut hela armaturen mot en som har LED redan från början. Utbudet blir allt större hela tiden.

Svara