Svarar på dina frågor om LED lampor 4

Frågetecknen kring de nya ljuskällorna som ersätter glödlamporna och lågenergilamporna är många. Här ska vi försöka ta upp vanliga frågor och svara på läsarfrågor om den nya tekniken med den erfarenhet som vi skaffat oss på vägen i jakten på en smartare belysning.

Jag som skriver bloggen heter Fredrik Gustavsson och finns utanför Boden i Norrbotten. Här har vi både mörkt och kallt så möjligheterna att testa och utvärdera en massa olika produkter är mycket goda.

4 thoughts on “Svarar på dina frågor om LED lampor

 1. Lysman Nov 26,2012 08:25

  ”Pssst… Vill du köpa glödlampor?” Frågan ställs när jag går över Sergels Torg. ”Jag har 60 w.” Jag blir sugen efter att just varit på Claes Ohlson i Gallerian och blivit förvirrad över vad man skall köpa. – OK, säger jag. Vi går till Malmskillnadsgatan och han öppnar bakluckan på en Lada. Då känner jag lagens långa arm på min skuldra. ”Det är Polisen! Du skall inte köpa glödlampor, va?” -Nej, konstapeln. Jag är bara ute efter en revolver och lite kokain. ”Bra. Glödlampor kan leda ungdomen in i ett helvete. Godafton!”.

 2. LightEmittingDiode Mar 24,2013 07:24

  Många LED-lampor avger flimmer som inte alla kan se, men som kan orsaka huvudvärk, stress, smärta och trötthet i ögonen m.m.

  Jag rekommenderar dig Fredrik Gustavsson, och andra som vill fördjupa sig, att läsa min tråd på Flashback Forum. Där förklarar jag problemen noggrant, och svarar på frågor: https://www.flashback.org/t1510981

  • Fredrik Gustavsson Mar 24,2013 08:05

   Bra tips på tråd. Det är tyvärr fortfarande ett problem med flimmer på många produkter. Jag brukar använda mobiltelefonens kamera för att rikta den mot en lampa och då kan man ofta se direkt på skärmen om där finns betydande flimmer.

   • LightEmittingDiode Mar 31,2013 11:44

    Jag har beskrivit i tråden att det inte fungerar. I alla fall inte med min telefon, den märker inte av flimret men den ger en förvrängning av bilden som man kan tro orsakas av flimmer när ljuset är för starkt, oavsett om det flimrar eller inte.

Kommentarsfunktionen stängd.